Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studieuppehåll och studieavbrott

Studieuppehåll

Studieuppehåll innebär att du gör tillfälligt uppehåll i påbörjade studier på en utbildning och att du har för avsikt att återuppta studierna igen vid en senare tidpunkt. För att beviljas studieuppehåll och garanterad plats vid återkomst till utbildningen behöver du kunna styrka särskilda skäl, se nedan. 

Om du anger att du önskar studieuppehåll exempelvis från och med höstterminen 2022 till och med vårterminen 2023 så innebär det att du önskar återuppta studierna igen från och med höstterminen 2023. Du kan anmäla studieuppehåll för max två terminer åt gången. Anmälan bör göras i god tid före studieuppehållet. Kom ihåg att även meddela CSN om ditt studieuppehåll, om du får studiemedel.

Ansöka om studieuppehåll

Fyll i blanketten nedan och skicka den via e-post till msf_studierektor_GU [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studierektor_GU[at]med[dot]lu[dot]se). Du kan ansöka om högst två terminers studieuppehåll, därefter måste en ny ansökan lämnas in. Tänk på att bifoga intyg och signera blanketten. 

Blankett för ansökan om studieupphåll i Word-format (nedladdningsbar fil): Ansökan Studieuppehåll.

Särskilda skäl

De särskilda skäl som åberopas för studieuppehåll kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som till exempel vård av barn eller studentfackligt uppdrag.

Vid ansökan ska skälen styrkas enligt följande:

  • Sociala skäl: styrks med personligt brev samt intyg som styrker åberopat skäl.
  • Medicinska skäl: sjukdomstillstånd hos den sökande. Styrks med läkarintyg eller motsvarande.
  • Vård av barn enligt 1 § Föräldraledighetslagen: styrks genom personlig redogörelse samt personbevis för den sökande och barnet.
  • Värnplikts- och civilpliktstjänstgöring och därmed jämförbar tjänstgöring av tvingande karaktär: omfattar både grund- och repetitionsutbildning. Styrks genom kopia på ”Beslut om inskrivning” eller liknande handling där inryckningsdatum framgår.
  • Tidsbegränsad provanställning enligt 12 § lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktanställningar eller tjänstgöring i Försvarsmakten för den som är anställd som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman enligt denna lag. Styrks genom anställningsavtal.
  • Studentfackliga uppdrag: uppdraget och dess omfattning styrks av studentkår.
  • Uppskjuten ledighet enligt Lag om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning SFS 1974:981. Styrks genom beslut av arbetsgivaren att ej medge begärd ledighet.

Ett avslag på anmälan om studieuppehåll (gällande garanterad plats) är möjligt att överklaga hos Överklagandenämnden för högskolan. Läs mer om studieuppehåll i Lunds universitets antagningsordning (Lunds universitets webbsida, ny sida)

Uppehåll i studierna utan att åberopa särskilda skäl

Om du önskar göra uppehåll i studierna men ej åberopar särskilda skäl, så kan det finnas möjlighet att komma tillbaka till utbildningen i mån av plats. I detta fall ska du anmäla ditt planerade uppehåll via e-post till studievägledare msf_studievagledare [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studievagledare[at]med[dot]lu[dot]se) eller studierektor msf_studierektor_GU [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studierektor_GU[at]med[dot]lu[dot]se). Ange i mejlet ditt fullständiga namn, personnummer och vilken tidsperiod som uppehållet gäller. 

Återkomst till studierna

När du planerar att återvända till programstudierna måste du som vanligt söka de kurser du ska läsa. Behörighetskraven för den aktuella kursen/terminen måste vara uppfyllda. Du behöver också anmäla ditt planerade återupptagande av studierna minst fem månader innan den planerade återkomsten genom att via e-post kontakta studierektor msf_studierektor_GU [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studierektor_GU[at]med[dot]lu[dot]se)

Studieavbrott 

Ett avbrott kan göras för hela programmet (Sjukhusfysikerutbildningen) eller för en specifik kurs. Instruktioner för hur du ska gå tillväga finns på Naturvetenskapliga fakultetens webb-plats: länk till Naturvetenskapliga fakultetens sida om Studieavbrott (ny sida).