Sjukhusfysikerutbildning
Undrar du hur man kombinerar sitt intresse för fysik och matematik med biologi och medicin? Vill du ha ett omväxlande och spännande yrke, där fysik och olika strålningstillämpningar möter biologi och medicin, med människan i centrum? I så fall kan sjukhusfysikerutbildningen vara rätt för dig.
Som legitimerad sjukhusfysiker blir du expert på strålningsfysik och strålskydd. Inom hälso- och sjukvården är man den som säkerställer att hanteringen av bildgivande tekniker samt behandlingar involverande strålning, sköts på ett korrekt och säkert sätt. Man arbetar ofta tillsammans andra yrkeskategorier, som exempelvis läkare och sjuksköterskor, för att ge patienten bästa möjliga vård. Det är vanligt att man även utbildar andra yrkeskategorier om strålningsfysik och hur man arbetar på ett strålsäkert sätt. Utöver sjukvården kan man även arbeta som strålskyddsfysiker inom statliga myndigheter eller som produktutvecklare på medicintekniska företag.
Många sjukhusfysiker väljer att forska efter examen och arbetar då med olika utvecklingsprojekt för att förbättra vården för patienterna. Det är även vanligt att kombinera forskning med kliniskt arbete.
Sjukhusfysikutbildningen omfattar 300 högskolepoäng och är en naturvetenskaplig yrkesexamen. Efter att du tagit ut din universitetsexamen ansöker du om legitimation från Socialstyrelsen. Legitimationen behöver du för att få arbeta som sjukhusfysiker i Sverige. Utbildningen ger också en masterexamen i medicinsk strålningsfysik.
För dig som redan går på programmet – studiehandboken
Läs om världens första sjukhusfysiker Marie Curie!
Kontakt
Katarina Sjögreen Gleisner
Studierektor
+46 46 17 39 85, +46 725 45 38 05
msf_studierektor_GU [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studierektor_GU[at]med[dot]lu[dot]se)
Sofie Ceberg
Studievägledare
+46 725 58 50 57
msf_studievagledare [at] med [dot] lu [dot] se (msf_studievagledare[at]med[dot]lu[dot]se)