Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Efter utbildningen

Vad arbetar en sjukhusfysiker med?

De flesta sjukhusfysiker arbetar inom sjukvårdens olika områden där det förekommer strålning och där den medicinska bilden är central för diagnostik och efterföljande behandling:

  • Röntgendiagnostik
  • Nuklearmedicinsk diagnostik och behandling
  • Magnetisk resonanstomografi
  • Strålbehandling

Sjukhusfysikerns arbete är ofta ett lagarbete tillsammans med läkare, sjuksköterskor, ingenjörer m.fl. Som sjukhusfysiker blir du strålningsexperten med ett brett strålskyddskunnande och fördjupade kunskaper och kompetenser inom de strålningsmedicinska områdena.

Du får ett spännande och omväxlande yrke där dina kunskaper i fysik, matematik och strålningsfysik används som verktyg i medicinens tjänst. Du blir problemlösaren som hjälper läkare och sjuksköterskor med vardagliga fysikaliska problem vid diagnostik och strålbehandling av patienter. Du blir den som ansvarar för inmätning och kontroller av komplicerad medicinsk-teknisk utrustning så att funktionen är korrekt och säker. Du ser till att bästa möjliga bild erhålls till lägsta möjliga stråldos vid patientundersökning, eller ser till att stråldosen bestäms så exakt som möjligt vid strålbehandling av cancer. Forsknings- och utvecklingsarbete är viktiga delar av arbetet, och med ditt strålskyddskunnande undervisar du personal i andra medicinska yrken.

Arbete som strålskyddsexpert inom forskning och industri

Som sjukhusfysikerutbildad är du inte begränsad till att arbeta inom sjukvården. Det finns jobbmöjligheter på medicinteknikföretag och som strålskyddsexpert på strålskydds- och miljöskyddsmyndigheter, inom kärnkraftsindustrin eller på forskningsanläggningar såsom ESS och MAXIV.

Svenska sjukhusfysiker har gott rykte internationellt och anställningsbarheten är relativt god utomlands. Antalet tjänster där det krävs strålningsfysikalisk expertis fortsätter att öka i takt med den tekniska utvecklingen inom det medicinska området, och det finns ett ökande behov av strålskyddskunnande inom kärnkraftsindustrin. Många med grundexamen går vidare till doktorandstudier.

Här ser du några exempel på var våra studenter fått arbete de senaste åren 

Några av våra studenters väg ut i karriären efter 
sin sjukhusfysikerutbildning

Mats Eriksson:  Jag är för närvarande biträdande professor vid Linköpings universitet inom radiofysik och omgivningsradiologi. Jag tog min magisterexamen vid Lunds universitet och min doktorsexamen vid Risø National Laboratory i Danmark, med forskningsfokus på plutonium i Arktis. Jag har arbetat som postdoktoral forskare vid ITU/JRC i Tyskland (2 år), forskare vid IAEA i Monaco (7år) och som myndighetsspecialist vid Strålsäkerhetsmyndigheten. År 2011 blev jag docent vid Linköpings universitet, och har även gästforskat vid Edith Cowan University i Australien, Bedford Institute of Oceanography i Kanada, Tokyos universitet i Japan och ENEA (Marine Environment Research Centre S. Teresa) i La Spezia, Italien.

Jonathan Siikanen: Efter examen 2006 påbörjade jag en kombinerad tjänst och doktorandplats under ledning av Anders Sandell vid Lunds Cyklotronenhet. Där fokuserade vi på design och konstruktion av nya strålmål för SCX MC 17 Scanditronix cyklotron, främst för produktion av kliniskt 18F från vattenstrålmål samt mer ovanliga radionuklider som 89Zr, via mål för fasta material. Genom frekvent deltagande på WTTC-konferenser kunde jag etablera ett internationellt kontaktnät som bland annat möjliggjort en halvårs forskningsvistelse med cyklotrongänget i Madison, USA.Vid avslutningen av min doktorandperiod flyttade jag 2014 till Nukleärmedicin på Karolinska Sjukhuset, där jag idag arbetar kliniskt med terapier och PET/CT. Jag har även ansvar för strålskyddet inom cyklotron- och radiofarmaciverksamheten samt sitter i den internationella vetenskapliga kommittén för WTTC. Dessutom är jag aktiv i Thuy Trans forskargrupp med fokus på radionuklidproduktion och nukleärmedicinfysik.

Yosef Al-Abasse: Jag tog sjukhusfysikerexamen 2015 från Lund. Min resa till mitt nuvarande jobb började med att jag arbetade med ett projekt (MR-stipendium) efter mitt examensarbete som var en slags fortsättning på det spåret. Efter ett halvt år med detta projekt och en tid av jobbsökande så började jag arbeta som sjukhusfysiker på MR på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. År 2017 tackade jag ja till en tillsvidareanställning inom Region Östergötland där jag nu arbetar vid Universitetssjukhuset i Linköping som sjukhusfysiker inom MR. Jag är i sluttampen av mitt specialistprogram inom sjukhusfysik.

Dan Josefsson: Jag arbetar sedan drygt 20 år som sjukhusfysiker på strålbehandlingen i Linköping. Innan dess var det lite mer variation. Efter avklarad sjukhusfysikerbildning påbörjade jag en forskarutbildning inriktad mot radioaktiva ämnen i naturen. Jag undersökte spridningen i av radioaktivitet som härrörde från kärnkraft och kärnvapenprovsprängningar, och fick följa med på marina expeditioner till haven norr om Ryssland, och upp mot Nordpolen. Efter doktorsexamen arbetade jag fyra år på dåvarande Statens strålskyddsinstitut, där jag medverkade i tillsynen av den svenska kärnkraftsverksamheten. Det innebar kontorsarbete och möten, men också en hel del resor, både inom Sverige, i Europa och till Amerika. Mitt nuvarande arbete som sjukhusfysiker på strålbehandlingen tycker jag mycket om. Jag får arbeta med fysik, men också samarbeta mycket med andra fysiker, läkare och sjuksköterskor. Jag har också möjlighet till forskning och medverkar i nationella samarbeten.

Sonny La: Efter min examen 2004 fick jag ett vikariat som strålterapifysiker på avdelningen i Lund, där jag även genomförde mitt examensarbete. Ett år senare erbjöds jag en tillsvidaretjänst som röntgenfysiker, vilket jag valde att tacka ja till. Denna tjänst gav mig en ekonomisk trygghet som var viktig för mig vid den tiden. Jag stannade på avdelningen i nästan nio år innan jag blev kontaktad av Region Blekinge om en chefstjänst. Där skulle jag vara ansvarig för röntgen-, nuklearmedicin- och MR-fysiken samt arbeta med tandvården. Eftersom mitt sociala liv och min familj fanns i Skåne, tackade jag först nej. Efter viss övertalning och ett löfte om möjlighet att arbeta på distans, valde jag dock att ge det en chans. I dag arbetar jag fortfarande vid Blekingesjukhuset men bor i Lund med min fru och våra två små barn. Förutom min tjänst som sjukhusfysiker arbetar jag även som konsult för privata sjukvårdskliniker, tandvårdskliniker och företag inom industrin.

Maria Holstensson: Jag begav mig till England för att göra mitt exjobb på The Royal Marsden Hospital inom optimering av gammakamerabildtagning med 111In med hjälp av Monte Carlo. Efter examen 2006 jobbade jag kvar där som sjukhusfysikervikarie. Där blev jag erbjuden en fyra år lång doktorandutbildning under vilken jag fortsatte använda Monte Carlo för att förbättra gammakamerabildtagning med 131I. Efter min doktorsexamen fick jag en tjänst som postdoktoral forskare på University College London. Efter totalt nästan åtta år i England begav jag mig till Stockholm där jag nu jobbar på Karolinska Universitetssjukhuset. Där är jag är aktivt engagerad i forskningsprojekt som rör dosoptimering och kinetisk modellering av nya radiofarmaka. Jag har ett starkt intresse för undervisning och föreläser på sjukhusfysikerprogrammet på Stockholms universitet. Jag drivs av att skapa en arbetskultur som bygger på samarbete och att stötta nästa generations sjukhusfysiker i deras och nuklearmedicinens utveckling.


 

Film om sjukhusfysikerprogrammet
Sjukhusfysik och strålbehandling